به گزارش روابط عمومی خانه صمت گیلان به نقل از اتاق بازرگانی تهران؛ بهزاد لامعی، مدیر اداره رسیدگی به تعهدات صادراتی و وارداتی بانک مرکزی گفت: قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، صادرکنندگان را مکلف کرده که ارز خود را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. آیین نامه ای هم در آذر ماه سال جاری تصویب و ابلاغ شده که اکنون، ملاک عمل، این آییننامه است.
لامعی در ادامه گفت: در این آییننامه آمده است که صادرکنندگان باید تا 90 درصد ارز خود را در قالب اسکناس یا به روش عرضه در سامانه نیما، واگذاری پروانههای صادراتی و سایر روشهایی که عنوان شده، بازگردانند. صادرکنندگان در بخش پتروشیمی،فولاد و فلزات اساسی نیز مکلف هستند 100 درصد ارز صادراتی خود را بازگردانند. البته در این بخش استثنائاتی وجود دارد؛ یعنی صادرکنندگان حوزه پتروشیمی و فلزات اساسی، چنانچه بخواهند بخشی از ارز صادراتی خود را در قالب اسکناس بازگردانند باید از بانک مرکزی مجوز دریافت کنند.
او با بیان اینکه صادرکنندگان سالهای 1397، 1398 و 1399 هیچگونه امکانی برای برگشت ارز ندارند، ادامه داد: صادرکنندگان سال 1400 نیز تا پایان سال جاری برای رفع تعهد ارزی خود مهلت دارند.
لامعی به شکلگیری کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات در بانک مرکزی و کمیته کارشناسی ذیل این کارگروه در سازمان توسعه تجارت اشاره کرد و گفت: در کمیته اقدام ارزی، روشی تحت عنوان مصالحه ریالی برای رفع تعهدات ارزی سالهای1397 پیش بینی شده بود که در کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات، فرآیند مصالحه را تصویب کردهایم و در روزهای آینده یک شماره حساب ریالی اعلام خواهیم کرد.
معاون اداره صادرات بانک مرکزی سپس توضیح داد که در تالار اول سامانه نیما، صرفا کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و برخی اقلام اولیه و ضروری ارز 28 هزار و500 تومانی دریافت میکنند و این ارز از محل صادرات نفت، گاز و فرآوردههای نفتی تامین میشود. بنابراین، هیچ صادرکننده دیگری ملزم نیست که ارز خود را با نرخ 28 هزار500 تومان در سامانه نیما عرضه کند.
وی افزود: در روزهای اخیر، یک بازنگری در بازگشت ارزهای صادراتی صورت گرفت که به موجب آن، سایر صادرکنندگان به جز صادرکنندگان گروههای 21 تا 25 در تالار دوم سامانه نیما، ارز خود را عرضه خواهند کرد و در این بازار، مکانیزم کشف قیمت، بر اساس عرضه و تقاضاست. او در ادامه گفت: شروع مبادلات در تالار دوم با نرخ حدود 36 هزار تومان صورت گرفت و نرخ آخرین مبادله در روزهای اخیر، حدود 38 هزار تومان بود. در بازار مبادله سه مجموعه شامل تالار حواله ارزی، تالار اسکناس و تالار طلا و سکه را در نظر گرفتهایم که بخش مربوط به طلا و سکه هنوز راه اندازی نشده است.
لامعی سپس با اشاره به فرآیند رفع تعهد ارزی از طریق اسکناس گفت: رفع تعهد ارزی از طریق اسکناس به این صورت است که صادرکنندگان صرفا در مبادی ورودی، اظهارنامه گمرکی خود را به شعب بانک ملی ارائه میکنند و بانک ملی ارز آنها را با نرخی معادل یک درصد کمتر از نرخ بازار مبادله که اکنون حدود 44 هزار تومان است، خریداری میکند. این صادرکنندگان میتوانند با مراجعه به شعب ریالی بانک ملی، ریال خود را دریافت کنند.